Toimiva ja monikäyttöinen messuosasto

Oma messuosasto on monelle yritykselle suuri satsaus. Näytteilleasettaminen messuilla vaatii sekä aikaa että resursseja. Hyvällä suunnittelulla ja modernilla toteutustavalla asiaa voidaan kuitenkin helpottaa.

Ota yhteyttä

Lähde liikkeelle
messuosaston tavoitteista

Toimivan messuosaston suunnittelu lähtee liikkeelle osaston tavoitteista. Mitä osastolla on tarkoitus saada aikaan? Hyvät tavoitteet ovat realistisia ja konkreettisia.

Mitä osaston tulee viestiä? Onko messuosaston tavoite rakentaa yrityskuvaa, lanseerata uusi tuote tai palvelu tai kenties houkutella uusia kontakteja?

Messuosaston suunnitteluun vaikuttavat lisäksi osastolle tulevat toiminnot.

  • Onko osastolla esimerkiksi omaa ohjelmaa?
  • Tuleeko osastolle myyntipiste tai tuotteita?
  • Tarvitaanko tapaamisille oma rauhallinen tila?
  • Toteutetaanko osastolla työnäytöksiä, maistatuksia, tietoiskuja tai kilpailuja?
  • Miten tavaroiden säilytys huomioidaan osaston suunnittelussa?

Messuosaston suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Näytteilleasettajan paikkavaraukset ja osaston budjetti laaditaan useita kuukausia, tai jopa vuosi ennen messuja. Messujen lähestyessä suunnitellaan markkinointia ja pohditaan mitä tapahtuu ennen messuja, niiden aikana ja messujen jälkeen.

Mitä messuosasto
maksaa?

Messuosaston budjetti koostuu näyttelytilasta, osaston suunnittelusta, messuosastoa varten tarvittavista rakennelmista, valaistuksesta ja osaston kalusteista, kuljetus- ja logistiikkakuluista sekä henkilöstön kustannuksista. Rakentamisen, rakenteiden ja purkamisen osuus kustannuksista voi olla merkittävä.

Yleistä on, että messuosastot ovat kertakäyttöisiä: messujen päätyttyä osa materiaaleista käytetään uudelleen toisten osastojen rakennusmateriaalina, mutta kaikkea ei välttämättä pystytä hyödyntämään.

ifco-2

Lataa valmis pohja:
messuosaston
kustannuslaskelma

Hyödynnä valmista Excel-pohjaa messuosaston kustannusten arvioimiseen. 

puristeteos-2
puristeteos-1

Happyeco on vaihtoehto
perinteiselle messuosastolle

Mitä jos osastoa voisikin käyttää yhä uudelleen ja uudelleen? Sen sijaan, että osastosta tulee yhden käyttökerran jälkeen kierrätysmateriaalia tai jätettä: mitä jos osasto olisi helppo pystyttää ja koota monta kertaa?

Mitä jos osastoa voisi lisäksi muunnella? Messuosastolle varatun paikan kasvaessa tai pienentyessä modulaariset rakenteet mahdollistaisivat sen, että samasta osastosta seuraavalla kerralla mukaan tulisikin vain osa. Tai pienempää osastoa laajennettaisiin jatkopaloilla.

Päivien rakentamisen ja purkamisen sijaan osaston voisi koota tunneissa, vaikka yksin. Käytön jälkeen sen voisi pakata laukkuun ja kantaa pois.

Tämä on Happyeco-messuosaston idea.

Happyecon messuosastot rakennetaan vuosien kehitystyön tuloksena syntyneestä materiaalista. Se on paitsi kevyttä, myös erittäin kestävää. Siksi osastoja voi käyttää yhä uudelleen lukuisia kertoja.

Osastojen rakenteet on suunniteltu siten, että ne mahtuvat pieneen tilaan, näin logistiikka ja kuljetukset hoituvat helpommin. Osasto on mahdollista koota omin voimin, eikä siihen tarvita työkaluja. 

Osastoon voi liittää erilaisia moduuleja, jos osaston koko muuttuu seuraavilla messuilla. Esimerkiksi kahden yrityksen tai tuotteen yhteisosaston voi suunnitella niin, että osastoja voi käyttää myös yksitellen. Kun osastot vielä pakataan omiin kuljetussalkkuihin, voi kumpikin yrityksistä käyttää osastoa myöhemmin omiin tarpeisiinsa.

ifco-3

Mitä kannattaa huomioida, kun hankkii messuosaston, jota voi käyttää uudelleen?

Lataa suunnittelijan vinkit.

Lataa vinkit

7 tärppiä
toimivaan messuosastoon

Paranna näillä vinkeillä osaston toimivuutta.

kalevan-sahko-1
isodent-1
reka
nimue-1
cleansteel-3
pdat-1

1

Neukkari

Oma neuvotteluhuone on hyvä vaihtoehto, kun osastolle tarvitaan erillinen rauhallinen tila. Neukkarin voi rajata muusta osastosta esimerkiksi verholla. Neukkarin voi varustaa tarvittavalla tekniikalla, kuten esimerkiksi screenillä.

2

Hyllyt

Led-nauhalla valaistut hyllyt ovat näyttävä ratkaisu esillepanolle.

3

Näytöt

Digitaalinen sisältö tuo eloa messuosastoon. Se on tehokas keino tuoda yrityksen viesti esille. Myös Happyecon osastoihin on mahdollista integroida näyttö.

4

Valot

Valaistuksella on tärkeä osa messuosaston toimivuudessa.  Näytteilleasettajan kannattaa aina varmistaa millainen valaisu paikkavaraukseen sisältyy, ja täydentää valaistusta tarpeen mukaan. 

5

Sovituskoppi

Jos osastolla on vaatemyyntiä, messuosastoon voi olla järkevää suunnitella oma sovituskoppi. Koppiin tarvitaan toimiva valaisu ja sovitusrauhan voi varmistaa verholla.

6

Yhteisosasto

Jos yrityksellä on useampi brändi tai yritykset haluavat osallistua messuille yhteisellä osastolla, kannattaa jatkokäyttö huomioida hyvissä ajoin. Tällöin osaston suunnittelussa otetaan huomioon se, että osastot toimivat jälkikäteen myös irrallisina kokonaisuuksina. Happyeco-osastot voidaan pakata omiin kuljetussalkkuihinsa, näin yhdestä yhteisosastosta tulee kaksi toimivaa erillistä osastoa.

7

Säilytystila

Osaston esitteet, esillepanoon täydennettävät materiaalit tai henkilökunnan tavarat on kätevä sijoittaa siististi pois näkyviltä. Messuosastolle voidaan suunnitella oma säilytystila, jonka voi erottaa muusta osastosta. Tavarat säilyvät tallessa ja osaston yleisilme pysyy siistinä.

Ota yhteyttä

Jätä viesti, vastaamme mahdollisimman pian.

Tilaa uutiskirje!