Ekologisuus on iso teema, myös messuilla
Messut tarjoavat yrityksille ja organisaatioille loistavan tilaisuuden esitellä uusimpia tuotteita ja palveluja. Messut toimivat hyvänä alustana kasvokkaisille kohtaamisille ja suhteiden luomiselle. Muun muassa näistä syistä perinteikkäät messut pitävät pintansa, vaikka maailma ympärillä digitalisoituu.
Messujen suosio on pysynyt vakaana. The Global Association of the Exhibition Industry -organisaation raportin mukaan messuja järjestetään arviolta 32 000 vuodessa. Messuosallistujia taas kertyy vuositasolla arviolta 303 miljoonaa. Määrä on valtava. Ei siis ihme, että kestävän kehityksen periaatteet ja ekologisuus ovat nousseet yhdeksi isoksi teemaksi myös messuista puhuttaessa.
Kohti kestävän kehityksen periaatteita
Pohdittaessa messujen ympäristölle tuottamaa kuormaa katseet kääntyvät usein jätteiden vähentämiseen ja kierrättämiseen. Tämä kiteytyy siihen, että messuosallistujille tulisi tarjota helppo tapa lajitella jätteet.
Muita messujen ympäristökuorman vähentämiseksi esitettyjä ratkaisuja ovat esimerkiksi kertakäyttöisten flyereiden, esitteiden tai muun jaettavan materiaalin vaihtaminen digitaalisiin tai ekologisista materiaaleista valmistettuihin tuotteisiin. Tämän lisäksi
- Messuilla mukana olevat ruokapalvelut voivat omilla toimillaan vähentää hävikkiä ja suosia lähellä tuotettua ruokaa.
- Pulloveden sijaan olisi järkevää tarjota muita mahdollisuuksia.
- Messuja järjestävät tahot voivat rakennuksissaan pyrkiä energiatehokkuutteen ja käyttää uusiutuvaa energiaa.
Nämä kaikki ovat hyviä näkökulmia ja tarpeellisia asioita. Entäpä itse osastot? Ne jäävät ohjelistauksissa vähemmälle huomiolle.
Tässä on paikka teoille, joilla on suuri vaikuttavuus. Eikä toteuttamisenkaan tarvitse olla hankalaa.
Uudelleenkäytettävyys ja ekologisuus messuosastoissa
Euro Fair Statistics -raportti vuodelta 2018 summasi yhteen tilastot 2673 messuilta 24 maasta. Tässä tilastossa näytteilleasettajia oli 735 508. Vuokrattu tila käsitti 28 miljoonaa neliömetriä. Samaisen raportin mukaan messuille osallistuu vuosittain jopa viisi miljoonaa näytteilleasettajaa.
Millainen vaikuttavuus ympäristöön saataisiin, kun messuosastojen konsepti ajateltaisiin uusiksi koko tässä valtavassa mittakaavassa? Sen sijaan, että jokainen messuosasto rakennetaan aina alusta asti uudelleen, messuosastoa hyödynnettäisiin uudelleen ja uudelleen kymmeniä kertoja.
Perinteisessä mallissa messuosasto rakennetaan kerta toisensa jälkeen tyhjästä. Joitakin materiaaleja hyödynnetään yleensä uudelleen (esimerkkinä vaikkapa palamatot), mutta määrämittaan rakennetut raskaat rakenteet eivät muokkaannu uuteen käyttötarkoitukseen kovin ketterästi.
Messuosastoissa tyypillisesti käytettävät materiaalit, kuten erilaiset peittolevyt, teippaukset, taulut, kyltit ja banderollit valmistetaan usein materiaaleista, jotka jo itsessään ovat epäekologisia. Valmistusmateriaalin lisäksi epäekologisen niistä tekee kertakäyttöisyys.
Me näemme asian toisin. Siksi halusimme valmistaa messuosaston materiaalista, joka on 100% kierrätettävää. Kierrätettävyyden lisäksi osasto on monikäyttöinen ja se kestää lukuisia käyttökertoja. Moduuleista koostuva rakenne muuntuu tarpeiden mukaan, jolloin osastoa on helppo käyttää uudelleen ja uudelleen, vaikka osaston koko vaihtelisi.
Lue lisää Happyeco-messuosastojen ajatuksesta.